Як працює штучний інтелект у смартфонах

У наш час технології розвиваються з величезною швидкістю і те, що ще вчора здавалося майбутнім, сьогодні знаходить застосування в реальному житті.
Ще кілька років тому ми дивувалися присутнім у наших смартфонах інтелектуальним помічникам, а наприкінці минулого року на зміну цьому тренду прийшов «штучний інтелект», або як його ще називають AI (Artificial intelligence).
У цій статті ми розповімо вам, що таке штучний інтелект і як він працює в смартфонах.
Штучний інтелект – це наука й технологія створення інтелектуальних машин та інтелектуальних комп’ютерних програм. Також штучним інтелектом часто називають здатність інтелектуальних систем виконувати творчі функції, які традиційно вважаються прерогативою людини.Вперше визначення штучного інтелекту дав Джон Маккарті. Це сталося в 1956 році на конференції у Дартмутському університеті.
Визначення Маккарті з’явилося пізніше, ніж сама наукова дисципліна. Ще на початку 50-х років минулого століття вчені намагалися зрозуміти, як працює людський мозок. Пізніше з’явилися теорії обчислень, теорії алгоритмів і перші у світі комп’ютери, обчислювальні можливості яких наштовхнули вчених на думку про те, чи зможе в майбутньому машина зрівнятися з розумом людини.
Навколо поняття «штучний інтелект» існує безліч суперечок, основною причиною яких є саме поняття інтелекту. Ті люди, хто заперечує існування ШІ, спираються на те, що не можна створити штучний інтелект, тому що ще до кінця не вивчений інтелект людський, а отже – відтворити його подобу неможливо.
Якщо присутні майже в кожному сучасному смартфоні голосові помічники є по суті програмами, то наявність штучного інтелекту передбачає втасновлення спеціального «заліза» – процесора з окремим AI контролером.
Деякі великі виробники електроніки вже зайнялися розробкою таких процесорів. Наприклад, Apple випустила свій новий чіп A11 Bionic з нейронним бігунцем, а Huawei представила процесор HiSilicon Kirin 970, який може бути обладнаний спеціальним модулем нейронної обробки (NPU – Neural Processing Unit). З чуток, у найближчому майбутньому свої чіпсети Exynos і Surge з AI блоками планують випустити також Samsung і Xiaomi.
Компанія Qualcomm вже давно впровадила у свої флагманські чіпи лінійки Snapdragon Hexagon DSP (цифровий сигнальний процесор) для гетерогенних обчислень і нейронних мережевих SDK. Бренди Intel, Nvidia та інші також працюють над своїми продуктами для інтегрування штучного інтелекту. І ця гонитва тільки починається.
Важливо розуміти, що у звичайному телефоні за $500-700 штучного інтелекту за замовчуванням бути не може. Навіщо ж тоді виробники роблять ставку на цей напрям? Усе просто: нові AI процесори відкривають ширші можливості для машинного навчання, а це, у свою чергу, дозволяє основному чіпу виконувати свою роботу більш якісно.
У майбутньому популярність штучного інтелекту буде тільки рости. Ось деякі приклади смартфонів та інших гаджетів, у яких виробники вже реалізували деяку подобу штучного інтелекту, але ж це – тільки початок:
  • Смартфон LeEco Le Pro 3 AI
  • Смартфон Huawei Honor Magic
  • «Розумна» колонка Xiaomi AI Speaker
  • «Розумна» колонка Google Home
  • Процесор Apple A11 Bionic
  • Процесор Hisilicon Kirin 970

Коментарі